Odling och Budskap för veckan

0

Det blev sådär

Mitt odlingsår blev inte som jag tänkt mig. Missväxt av det mesta utom i balkonglådorna. Mina luktärter dog när jag planterade om dem. Vet inte varför. Salladen åts upp av sniglar inte bara en gång utan flera. Så kom värmen och med den torkan. Jag odlar på “landet” så är inte där i veckorna och kan vattna.

Överraskning

I många år har jag försökt få Bolmört att gro. Dessa fröer är svåra. Står till och med på påsen att de kan ta flera år på sig. Hittade en påse jag inte använt. Så sådde de små fröerna i en gammal godislåda i mars. Ställde dem på ett mörkt ställe ute på balkongen. Och efter två månader kikade små blad upp. Vilken lycka. Så långt har det gått tidigare också. Men sedan festade bladlöss på de små späda bladen och plantorna dog. Så jag lät de stå där i plastlådan. Och när semestern kom togs de med till landet.  Nu blommar de. Jag är så glad över det. Jag lyckades inte ens med salladen i år. Men den svårodlade bolmörten blomstrar.

Varför odla sådana växter?

Jag har fått den frågan. Och svaret är jag vet inte. Kanske för att den och de andra giftiga växterna är ett kulturarv. De har använts inom medicin och vissa används fortfarande. Som tex Fingerborgsblomma och Belladonna. Vilka jag inte får att växa hos mig. Att de är vackra spelar också in. Riddarsporre och Stormhatt skulle jag också gärna ha. Men de vill inte heller gro och bo i mina få rabatter.

Odla med förstånd

Jo, det med. En bekant blev upprörd över att jag har Spikklubba i kruka. Den räknas som invasiv och skall utrotas! Precis som trädgårdslupin. Jag är mycket noga med att ta bort de taggiga frökapslarna innan de mognat och öppnar sig. Och de står i kruka. Längre ner i sverige frösår de sig hej vilt och är en fara för tamboskap. Inte där jag odlar. Men Lupinen frodas. Den har även flyttat in på vår tomt. Jag håller undan den genom att plocka blomställningarna som snittblommor. Och om det finns minsta lilla fröställning hamnar de i en sopsäck av papper. Som vi eldar upp under hösten/vinterns röjning av sly och trädgårdsskräp. Det har fungerat så här långt. Jag hoppas det fortsätter så.

Matnyttigt

Mest försöker jag och partnern faktiskt dryga matkontot med våra odlingar. Så när tjuvaktiga grannar snor våra bär tex så blir det så ledsamt. I år är inget undantag. Krusbären är borta igen! Men, den/de vågar sig inte på vår potatis eller jordärtskockorna. Och vi har så fin potatis i år. Inte så stora men lagom och jag tror vi har så det räcker till jul. Men jag har flyttat jordärtskockorna så det blir en lång väntan för att se om det lyckats. Jag skördar dem i mars/april året efter sådd. Men kanske jag bara måste gräva upp ett stånd redan i höst för att se om det ens blivit något.

 

Budskap för veckan

Veckans budskap kommer från Goddes Guidance av D, Virtue.

Be om hjälp, delegera, du behöver inte göra allt själv. Du s k a l l inte göra allt själv. Du behöver lita på att andra faktiskt också kan utföra det du gör. Kanske inte s o m du gör. Men det spelar mindre roll. Det är slutresultatet som räknas. Allt har en början och ett slut. Du kan inte utvecklas om du sitter och ruvar på allt och inte släpper taget. Att krampaktigt hålla fast vid det gamla invanda, det som du gör med förbundna ögon kan kännas svårt. Det är ju tryggt och förutsägbart. Alla vi människor strävar någonstans mot det. Men för att utvecklas, må bra och ta nästa steg måste vi släppa taget ibland. Annars kommer inte några nya utmaningar. Vi fastnar.  En del i stagnation är vår brist på självkärlek. Att se på oss själva och andra utan att vara dömande. Att älska sig själv är många gånger synonymt med att vara uppblåst och egotrippad. Men det kan inte bli mer fel. För handen på hjärtat, om du inte kan älska dig själv, hur skall skall du då kunna älska någon annan? Så släpp din dömande syn på dig själv. Se dig som den vackra människa du är. Värd att älskas av dig och andra.

❤Med Kärlek❤

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke