Att öva på nejpotentialen…..

0

Snart 50 år och har fortfarande så vansinnigt svårt med det är lilla ordet på tre ynka bokstäver. Det är ju liksom just där skon klämmer och mycket. Jag har svårt att säga ..nej..  Eller inte alltid… När orken sviktar och stressen tar över… då sviktar omdömet när det kommer till just nej.

Det är som om det är fult att säga “nej” och än värre att inte förirra sig i något slags ursäkt … nej jag kan inte för att….Som förälder är det inte lika svårt… Tjatiga barn är inte svårt att säga nej till.  Eller när de kommer i tonåren… Jag var specialist på NEJ! Döttrarna hann bara dra in luft. så hade jag redan levererat ett rungande NEJ.

Det något syrliga svaret -Aaamen du vet ju inte vad jag skall fråga…. Jo det vet jag och  det är NEJ! och det är även NEJ på det jag inte vet …. Brukade vara standardsvaret. Uppskattat?? Inte mycket.

Jag jobbar med hundar och är b. l .a  utbildad hundinstruktör. När man har kurs i tex vardagslydnad som det hette förr så pratade man och gör än om “nej potentialen”. Med en hund vill man spara på ordet nej så det behåller sitt värde och verkligen ÄR ett stopp ord ett sluta ord där och då inte sedan eller ibland.

Nu har jag insett efter att varit sjukskriven snart tre månader efter en skada, att jag är helt slut så trött och så stressad. Mitt utmattningssyndrom  har vaknat och själv har jag blundat och förträngt alla signaler. IGEN! En dag när jag satt i min soffa inser jag, att jag har inte lärt mig ett endaste dugg från de åren av kämpande att komma tillbaka till arbetslivet som jag genomled första gången. Där i soffan inser jag också varför.. Jag kan inte säga nej när jag inte är i balans.

Så nu kommer det bli att jobba på min egen “nej potential”.  Funderar litet på hur det skall gå till… Får börja med att liksom smaka på ordet… Säga det för mig själv när jag är ensam…  och skall inteanvända den långa ursäktande förklaringen som oftast kommer också. Den är nu mer förbjuden! Därför att nej är  inte fult och dumt det är nödvändigt och hälsosamt.  Denna läxa kommer ta tid.. Med det SKALL gå!

<3 Med kärlek<3

 

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke